← Terug naar de blogpagina

De Huzaren? Qué?

6 maart 2016 - De Huzaren

Van vrijbuiters en casanova’s over helden met kromzwaarden en koorknapen op sokken tot hedendaagse ‘lean and mean’ communicatieprofessionals…  Het verhaal van De Huzaren…

hu-zaar (de; m,v; meervoud: huzaren)

1: soldaat van de (lichte) cavalerie

2: soldaat van het wapen van de tanks

Aldus Van Dale.  

Het woord huzaar zou ontleend zijn aan het Hongaarse huszàr (licht bewapende ruiter) dat op haar beurt ontleend werd aan het Kroatische hùsar (piraat, vrijbuiter).  Via het Italiaanse ‘corsaro’ is het ontleend aan middeleeuws Latijn cursarius ‘id.’, afleiding van cursus ‘rooftocht’, een specifieke betekenis van klassiek Latijn cursus ‘rit, reis’, afgeleid van currere, ‘lopen’.  

Vrijbuiters en casanova’s

‘In de 16de eeuw en later werd het concept van licht bewapende (meestal enkel sabel en lans) en daardoor snel en wendbaar opererende ruiters overgenomen door diverse legers in Europa.  Huzaren werden gaandeweg beschouwd als elitetroepen en hadden doorgaans een opvallend en kleurrijk uniform.  Dit geldt nog steeds voor de enkele huzarenregimenten die het huidige Nederlandse leger nog rijk is’, volgens de etymologische databanken.  

Huzaren werden vooral ingezet om vijandelijk gebied te verkennen.  Hoewel heel wat legers huzaren inzetten, verschilden ze onderling qua bewapening en tactieken.  Zo waren de Polen zwaarbewapend terwijl hun West-Europese collega’s net lichtbewapende verkenners waren.  Daarnaast stonden ze bekend als opscheppers, gokkers en casanova’s die voor niemand bang waren.    

Antoine-Charles-Louis de Lasalle. Deze ‘charge’ tijdens de Slag bij Wagram zou de ‘Huzarengeneraal’ niet overleven…

Antoine-Charles-Louis de Lasalle. Deze ‘charge’ tijdens de Slag bij Wagram zou de ‘Huzarengeneraal’ niet overleven…

Geen helden op sokken

“Tout hussard qui n’est pas mort à trente ans est un jean-foutre!” dixit Antoine-Charles-Louis de Lasalle, de Franse cavaleriegeneraal (1775–1809), ook wel ‘Huzarengeneraal’ genoemd.  Vrij vertaald: “Een huzaar die de 30 haalt, is een held op sokken!”

Op 34-jarige leeftijd sneuvelde de Lasalle in het zadel, in de nochtans voor zijn keizer Napoleon succesvolle Slag bij Wagram.  De generaal had naar verluidt een slecht voorgevoel op de vooravond van de beslissende slag.

de Lasalle was allerminst een koorknaapje qua gedrag, normen en waarden.  Hij besteedde 200.000 Franse franken, die hij van Napoleon kreeg voor z’n huwelijk met Joséphine Berthier, aan het afbetalen van z’n schulden en aan gokken.  Toch sanctioneerde de keizer hem niet.  Gevraagd door een prefect naar de reden hiervoor, antwoordde Bonaparte: “Met slechts enkele pennentrekken heb ik een nieuwe prefect terwijl het twintig jaar duurt alvorens ik een nieuwe ‘de Lasalle’ heb”.

Ervaring, kennis en strijdlust

Het antwoord van Napoleon vat ons nieuw communicatiecollectief perfect samen: wij combineren jeugdige strijdlust met ervaring en kennis.  Drie communicatieprofessionals met een aantal veldslagen op hun naam bundelen de krachten.  Ze leggen hun expertises samen.  De Huzaren bieden vrijwel alle mogelijke communicatiediensten aan.  Een ervaren en budgetvriendelijk eliteteam staat uw eigen marketeers en communicatiemanagers bij of het voert extern die taken voor uw bedrijf uit.

Gecategoriseerd onder : Nieuws


Tags:


← Terug naar de blogpagina